Innovasjonsprisen

Innovasjonsprisen er Smartgridsenterets årlige tildeling for å gi anerkjennelse til norske smartgridprosjekter, -programmer og tilknyttede aktiviteter. Prisen deles ut på den årlige, nasjonale Smartgridkonferansen som arrangeres i september og har som formål å gi økt oppmerksomhet til prosjektene, og på den måten øke spredningen av konsepter og beste praksis på tvers av bransjen.

Årets tema

«Prosjekter som viser hvordan vi kan utnytte eksisterende kraftsystem på en mer sikker og effektiv måte.»

Vi søker prosjekter og initiativ som fremmer en rask og sikker grønn omstilling. Dette kan blant annet være prosjekter innen
• elektrifisering,
• sikkerhet og beredskap,
• fleksibilitet,
• energieffektivisering,
• energilagring,
• bedre utnyttelse av eksisterende nett,
• samarbeid mellom forbruker og produsent,
• eller annet som passer årets tema.

Vi i juryen ønsker å høre mer om hvordan spennende prosjekter bidrar til morgendagens, smarte og sikre kraftsystem.

Kriterier

Prosjekter som kan vinne Innovasjonsprisen må oppfylle prisens kvalifiseringskriterier. Videre vil prosjektene bli vurdert ut fra evalueringskriteriene.

Kvalifiseringskriterier

Oppfyller tema
Prosjektet/initiativet viser hvordan vi kan utnytte eksisterende kraftsystem på en mer sikker og effektiv måte.

Norsk prosjekt
Prosjektet/initiativet må enten være norsk eller bli gjennomført av et norsk selskap/institusjon.

 

Evalueringskriterier

Innovasjonsgrad
Prosjektets innovasjonsgrad og ambisjoner av prosjektet, deriblant tilnærming, design o.l. I tillegg, hvilken teknisk risiko som er tatt i forbindelse med prosjektet.

Oppnådd innovasjon
I hvilken grad prosjektet kan vise til (el dokumentere) konkret teknisk, funksjonell og økonomisk nytteverdi. Hvilke barrierer er adresserte og eventuelt gjort noe med?

Overførbarhet
I hvilken grad prosjektet har potensiale for skalering, kopiering og tilpasning til andre områder, omgivelser og markeder og fører til bedre utnyttelse av energisystemet, når det tas hensyn til viktige egenskaper som blant annet gjennomførings-kostnader, rådende regelverk og samarbeidsbehov.

Annet
Andre dimensjoner som ikke vurderes i kriteriene ovenfor, som for eksempel økt sluttbrukerinvolvering, forsyningssikkerhet, bærekraft, personsikkerhet og tverrfaglighet.

Jury

Utvelgelsen blir gjennomført av en jury bestående av et ekspertpanel som representerer fagområdene innenfor senterets arbeid.

Kari Dalen

Juryleder

Sonja Berlijn

Jane Berit Solvi

Tor Krog

Geir Mathisen

Richard Schytte

Eirin Kjølstad

Tom Eirik Olsen

Maren Istad

Karen Byskov Lindberg

Mathias Herbert Rui