Systeminnovasjon i fokus på Smartgridkonferansen 2024
I år samlet Smartgridkonferansen over 200 deltakere fra nettselskaper, forskning og teknologiselskaper mm. for å diskutere og fremme utviklingen av nye systemer og teknologier innen smartgrid-sektoren.
Hva er systeminnovasjon?
Forskningssenteret for miljøvennlig energi, CINELDI, definerer systeminnovasjon som «en gjensidig utvikling av teknologiske, samfunnsmessige, økonomiske og regulatoriske endringer». Dette ble tydeliggjort av Gerd Kjølle, sjefsforsker og senterdirektør i CINELDI, under hennes innlegg «Et bærekraftig strømnett tilpasset fremtidens utfordringer». Hun understreket viktigheten av å utvikle et strømnett som kan håndtere de økende kravene til bærekraft og effektivitet.
Gunnar Vist fra Heimdall Power utdypet Abelia sin definisjon på systeminnovasjon: «Å koble sammen teknologi, informasjon og samfunnsaktører på en ny måte». Han påpekte at systeminnovasjon handler om å sette utfordringen i sentrum og endre systemet for å løse den. I sitt innlegg «Innovasjon i praksis, fra teknologiutvikling til markedsutvikling» fremhevet Vist viktigheten av samarbeid mellom forskning, teknologileverandører og brukere for å skape ny kunnskap og nye metoder.
Rune Hogga fra Å Energi understreket betydningen av læring og samarbeid i innovasjonsprosesser: «Vi må lære, og lære av hverandre». Dette poenget ble videreført av Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør teknologi- og markedsutvikling i Enova, som i sitt innlegg «Energisystemet – avgjørende for klimaomstilling, og fullt av muligheter» påpekte behovet for samspill og samarbeid for å skape et robust energisystem i Norge.
Innovasjonsprisen
En av høydepunktene på konferansen var utdelingen av Innovasjonsprisen. Under middagen første dag av konferansen delte juryleder Victoria Fearnley Landmark fra Flextools og Svein Erik Thorsen, innovasjonsleder i Smartgridsenteret, ut årets priser.
Etter grundig utvelgelse og vurdering av rekordmange bidrag, ble tre prosjekter fremhevet for sin innovasjon og fremskritt innen smartgrid-teknologi:
Førsteplassen gikk til Magtech AS for sitt prosjekt “Mer nettkapasitet med spenningsregulering”, som har utviklet en spenningsregulator som har ført til bedre utnyttelse av strømnettet.
Andreplassen gikk til DataArena, GlitreNett, som har utviklet en offentlig tilgjengelig karttjeneste der aktører kan se tilgjengelig kapasitet i nettet, spørre om tilknytning og se en grovkalkyle for anleggskostnader for foreslått tilknytting.
Tredjeplassen gikk til FBI-prosjektet, Elvia AS, som har installert og undersøkt effekten av en kombinasjon av spenningsboostere og batterier i det lavspente distribusjonsnettet. Årets jury bestod av: Victoria Fearnley Landmark, Sonja Berlijn, Jane Berit Solvi, Tor Krog, Geir Mathisen, Richard Schytte, Eirin Kjølstad, Kari Dalen, Tom Eirik Olsen, Bernhard Kvaal og Maren Istad.
Utstillerområdet
Utstillerområdet var en møteplass hvor flere ledende selskaper og prosjekter innen smartgrid-sektoren var representert. I pausene kunne deltakerne få seg en matbit og gå rundt for å se på og snakke med representantene som stod på stand.
Blant utstillerne var Siemens, Landis & Gyr, SafeBase, Magtech, Utiligize og dLab. I tillegg var det hengt opp ulike postere fra prosjekter som Maksgrid og masteroppgaver presentert av studentene.
En suksessfull konferanse
Jun Elin Wiik oppsummerte konferansen med følgende ord:
“Årets tema systeminnovasjon har virkelig vist hvordan vi kan samarbeide for å utvikle smartere og mer effektive løsninger for strømnettet. Jeg vil gjerne takke alle deltakere, utstillere, juryen, underholdere, Fornybar Norge, Siemens som hovedsponsor, og ikke minst studentene for å ha gjort årets Smartgridkonferanse til en så stor suksess. Deres engasjement og bidrag har vært uvurderlige. Sammen har vi skapt en inspirerende og lærerik arena for fremtidens energiløsninger. Takk for at dere alle bidrar til å drive denne viktige utviklingen fremover.”