SINTEF Energi – medlem i Smartgridsenteret
SINTEF er et av Europas ledende forskningsinstitutter. I SINTEF Energi jobber de med å utvikle innovative energiløsninger som bidrar til en bærekraftig fremtid.
Arbeidet spenner over flere områder, inkludert vannkraft, vindkraft, hydrogen, bioenergi, og ikke minst smartgrids. SmartGrids, eller smarte strømnett, er et eget fagområde i SINTEF Energi, her forsker de på løsninger som kan digitalisere og modernisere strømnettet for å møte fremtidens energibehov.
Sintef Energi som medlem av Smartgridsenteret
«Sammen skaper vi en av Europas mest handlekraftige industri- og forskningsallianser som fremmer utvikling av et fleksibelt og intelligent kraftsystem.»
Siden oppstarten i 2010 har vi i Smartgridsenteret hatt som mål å være den foretrukne arenaen for samarbeid i energibransjen. I dag, nesten 15 år senere, har nettverket vårt vokst til å ha over 60 medlemmer som jobber sammen om forskning, innovasjon og kunnskapsdeling.
For å styrke felleskapet og synligjøre den viktige innsatsen medlemmene våre gjør, har vi i flere år ønsket nye medlemmer velkommen med en nyhetssak. Her deler medlemmene suksesshistorier og erfaringer, som kan inspirere og være til nytte for andre i bransjen.
Framover ønsker vi også å løfte fram noen av våre aktive medlemmer, som har vært med lenge og som har bidratt til å gjøre Smartgridsenteret til den handlekraftige alliansen vi allerede har blitt. Først ut er Sintef Energi.
SINTEF Energi er en av bedriftene i senteret som har vært med fra start og innehar en sentral rolle gjennom sin faste plass i styret og som vertskap for administrasjonen.
Et sikkert, robust og bærekraftig strømnett
Dagens strømnett har blitt til gjennom utbygginger og tilpasninger over mange tiår. Men nå skjer samfunnsutviklingen raskere enn noensinne, og det må også utviklingen av strømnettet.
Fremtidens nett må ikke bare være i stand til å håndtere den økte graden av elektrifisering i samfunnet, der biler, båter og industri går på strøm fra «nye» grønne energikilder som vind-, bølge- og solkraft i stedet for dagens fossile kraftkilder. Men også et endret risikobilde preget av mer ekstremvær og økte geopolitiske spenninger.
«Smartgrid er det vi kaller fremtidens digitaliserte, smarte strømnett, og er helt avgjørende for å elektrifisere Norge og lykkes med å redusere klimagassutslippene,»- forklarer Knut Samdal, forskningssjef i SINTEF Energi.
SINTEF identifiserer viktige trender og behov innen smartgrids fremover
Vi trenger et robust strømnett som er i stand til å motstå og raskt komme seg fra ulike typer forstyrrelser og utfordringer. Dette kan inkludere alt fra naturkatastrofer som stormer og flom, til tekniske feil og cyberangrep. Utviklingen av fremtidens energisystem må også ivareta forsyningssikkerheten og sikre en stabil og pålitelig strømforsyning til samfunnet.
Vi trenger også mer kunnskap om sårbarhet og risiko i kraftsystemet vårt. Med økt digitalisering kommer behovet for å beskytte strømnettet mot cyberangrep. Ved å ta i bruk sensorer og kommunikasjonsløsninger for å få inn informasjon om tilstanden i strømnettet kan vi utvikle gode støttesystemer for å ta bedre beslutninger rundt drift, sikkerhet, vedlikehold og planlegging.
Økt fleksibilitet i strømnettet vil spille en stor rolle fremover. Dette innebærer blant annet nettets evne til å kunne håndtere variabel fornybar energi som sol- og vindkraft på en effektiv måte.
Fremover vil vi oppleve at distribuert produksjon øker gjennom utbyggingen av småkraftverk og ny fornybar produksjon. Her ser SINTEF, blant annet, på hvordan batterisystemer kan løse utfordringene som mangel på overføringskapasitet, dårlig spenningskvalitet og andre tekniske utfordringer som følger av dette.
I SINTEF forsker vi på løsninger som lar oss digitalisere og modernisere strømnettet på en så kostnadseffektiv måte som mulig, både for kundene våre og samfunnet for øvrig, forklarer Samdal.
En prosjektbasert tilnærmelse
«I SINTEF er prosjektbasert arbeid en hjørnestein i vår tilnærming til forskning og utvikling. Gjennom tverrfaglige prosjekter kan vi kombinere ekspertise fra ulike felt for å løse komplekse utfordringer. Dette gir oss muligheten til å være innovative og levere løsninger som har en reell innvirkning på samfunnet,» forklarer Samdal.
SINTEF er vertskap for et av verdens største forskningssenter på Smartgrid, CINELDI , fremover vil de være vertskap for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi, SecurEL. I SecurEl vil man legge til rette for et sikkert, motstandsdyktig og bærekraftig strømnett som sørger for god forsyningssikkerhet og sikrer veien mot et samfunn med netto null klimagassutslipp.
Videre er SINTEF involverte i flere av prosjekter gjennom Smartgridsenteret, som IDE, Smartkraft, MegaCharge, Maksgrid og NextGrid.
Fremmer forskning, utdanning og pilotering
SINTEF er vertskap for Smartgridsenteret, senteret er en viktig plattform for SINTEF Energi av flere grunner. For det første gir det muligheten til å samarbeide tett med andre ledende aktører innen smartgrids, både nasjonalt og internasjonalt. Dette samarbeidet er essensielt for å drive frem innovasjon og sikre at forskningsresultatene blir tatt i bruk. I tillegg bidrar Smartgridsenteret til å fremme forskning, utdanning, og demonstrasjonsaktiviteter som er avgjørende for å utvikle fremtidens smarte strømnett.