Senterdirektøren har ordet
På tampen av året er det tid for en liten titt i bakspeilet, men også et langt blikk framover.
Samarbeid har vært nøkkelord i 2023 og det blir ikke mindre viktig i 2024. Det snakkes høyt om utfordringene som behovet for mer kraft og mer nett skaper. I Smartgridsenteret står vi på for å finne de løsningene vi trenger – sammen.
Jeg ser at over tid så har det gode samarbeidet mellom partene i Smartgridsenteret ført til at vi nå snakker om utløsende faktorer som datadeling, fleksibilitet og nye forretningsmodeller på helt nye måter. Den betydelige innsatsen som legges ned i form av forskning, innovasjon og næringsutvikling bidrar allerede til muligheter for økt verdiskapning i et grønnere og mer fleksibelt kraftsystem.
Smartgridsenteret har en unik rolle i å legge til rette for samhandling og kunnskapsdeling. Behovet for denne rollen øker i takt med samfunnets engasjement for kraftsystemet, et engasjement som kom sterkt til syne etter perioder med høye strømpriser og oppmerksomhet rundt manglende kapasitet i nettet. Det er en økende erkjennelse av at vi alle står ovenfor utfordringer som må løses med samarbeid og innovasjon. Vårt bransjesamarbeid har munnet ut i flere suksesshistorier som de siste årene har blitt hedret med Smartgridsenterets Innovasjonspris.
For å utrette stadig mer, trenger vi at noen går foran og setter hjulene i sving. Da kommer det godt med at administrasjonen har fått ekstra kapasitet til å drive prosjekter framover.
Ny innovasjonsleder i 2023
I løpet av dette året har Smartgridsenteret fått en ny innovasjonsleder som har tatt over prosjektledelsen for flaggskipene IDE og SmartKraft med energi og engasjement. Begge disse prosjektene avsluttes i 2024, men det er fortsatt et stort behov for å gå videre med sentrale problemstillinger knyttet til begge disse prosjektene. Svein Erik Thorsen vil være en ressurs som bidrar til oppretting og gjennomføring av prosjekter som tester ut ny teknologi. Han viser til at virkemiddelapparatet har lyttet til innspillene fra bransjen og kommet opp med støtteprogrammer som er midt i blinken for smartgrids. «Ny teknologi for fleksibilitet i energisystemet» og «Kraft – på rett plass – til rett tid» er tema for Enovas støtteprogrammer i 2024. Det betyr at dere vil høre mer fra Svein Erik framover, men dere må gjerne også ta kontakt for bistand til deres prosjekt.
Smartgridsenteret er ikke bare en brobygger mellom de ulike aktørene innen smartgrids, men vi jobber for å gjøre smartgridsatsingen kjent for unge under utdanning både gjennom å arrangere Smartgrid-dager på universitetene NTNU og NMBU og invitere masterstudenter til bransjetreff på Smartgridkonferansen. Jeg håper at både dere i bransjen og studentene gleder seg til å møtes igjen på neste års Smartgridkonferanse som etter planen skal holdes på Quality Hotel Panorama 24. og 25. september.
Det er gledelig å se at stadig flere ønsker å benytte seg av Smartgridsenteret som sin foretrukne arena for samhandling. I løpet av 2023 har vi kunnet ønske ikke mindre enn 7 nye medlemmer velkommen. Nye medlemmer betyr økt kapasitet og nye ideer, begge deler helt avgjørende for at vi skal nå målene våre – sammen.
Med dette vil jeg få ønske deg en riktig god jul og et godt nyttår!