Disruptive Technologies – Nytt medlem av Smartgridsenteret

Disruptive Technologies har utviklet en knøttliten brikke som vil gjøre nettet smartere. En rekke nettselskaper og leverandørselskaper prøver nå teknologien, i første omgang for å måle temperatur på kritiske punkter og å sjekke om dører er lukket.

Tekst: Claude R. Olsen Foto: Disruptive Technologies

Det unike med brikken til Disruptive Technologies er størrelsen og at den er gjennomtestet for industriell bruk.

– Du limer den opp som et frimerke der du ønsker data, og den sender umiddelbart. Med en levetid på 500 000 hendelser vil den vare i 15 år ved romtemperatur, sier salgsdirektør Ole Petter Novsett.

Inne i brikken som måler 19x19x2 millimeter, er det en sensor, en sender og et batteri. De er kapslet inn for å tåle tøft industrielt miljø og er IP68-sertifisert.

De gule sirklene viser hvor det er plassert en sensor. Foto: Disruptive Technologies

Starter med energibransjen

Brikkene kan brukes i alle typer industri, men selskapet har kommet lengst i anvendelsene for nettselskaper. Det begynte med at Kjetil Nymoen, Morten Sørum og Jon Andreas Pretorius fra Hafslund Nett så mulighetene med de nye sensorene og hvordan de kunne gjøre Hafslund Nett enda bedre.

– Elektrisitet, nettselskaper og smartgrid peker seg ut som er innertier for våre sensorer. Det gjelder ikke bare Hafslund Nett, men alle andre norske nettselskaper og globalt, sier Novsett.

Selskapet han jobber i samarbeider med et titalls nettselskaper i Norge og en håndfull i andre land, der Agder Energi, Hafslund Nett, Skagerak Nett, Statnett og Tennet har kommet lengst i utrullingen og bruk av sensorene. I tillegg blir sensorene prøvd ut av leverandører som ABB, Siemens, Esri og Geodata, og energiselskaper som Aker BP og Equinor.

– Vi er ekstremt sterke på teknologi, i Smartgridsenteret får vi kontakt med de som faktisk kan kraftnettet, sier salgsdirektør Ole Petter Novsett. Foto: Disruptive Technologies/ Alexander Jayko Fossland

Brikken som gjør nettet smart
Disruptive Technologies ble medlem i Smartgridsenteret i i sommer for å være i bedre kontakt med nettselskapene.

– Smartgridsenteret står for alt vi ønsker å bidra til gjøre bedre. Vi tror vi kan være brikken som kan være med på å gjøre nettet smart. Da søker vi selvfølgelig kompetansen som kan hjelpe oss til å bringe det til torgs, sier Novsett.

Mange av medlemmene i Smartgridsenteret kjenner Disruptive Technologies allerede gjennom deltakelsen i FME Cineldi (Centre for Intelligent Electricity Distribution).

Unngår nedetid
Hafslund Nett har anskaffet rundt 2000 sensorene for temperatur og nærhet.

Dataene fra temperatur-sensorene gir nettselskapenes bedre oversikt over når kritiske komponenter må byttes ut og hindre uønsket nedetid. Dermed reduseres nettselskapenes KILE-kostnader. De såkalte nærhetssensorene registrerer om en dør er lukket på riktig vis slik at ikke uautoriserte personer får tilgang til farlige områder.

– Hos Hafslund har vi tonnevis med eksempler på at sensorene våre gir alarmer som de aldri har hatt mulighet til å få før, som igjen utløser muligheten for å unngå nedetid, sier Novsett.

Dataene fra alle sensorene mates inn i systemene fra Esri og Geodata for å gi varsler til driftsoperatørene og til å hjelpe nettselskapet til å fatte bedre beslutninger.

Hafslund Nett tester også nye sensorer for å måle vannlekkasje og relativ luftfuktighet, som er under utvikling.

Lang utviklingsprosess
Disruptive Technologies startet opp i 2014 og har brukt hundrevis av millioner kroner på å utvikle sensoren til en robust brikke som enkelt kan produseres. I dag har selskapet rundt 50 ansatte, flest i Oslo, men også i Trondheim, Bergen og Volda. I tillegg har de representanter i Tyskland, Frankrike og Storbritannia og er i ferd med å etablere seg i USA.

Forretningsmodellen er å bli en stor hardware-produsent av verdens minste trådløse sensor som sender ende-til-endre krypterte data til forvaltningssystemene som nettselskapene bruker.

Selskapet har en avtale med en fabrikk i Tyskland som kan masseprodusere ti millioner sensorer i året. Novsett vil ikke spå om når de kommer opp i millionproduksjon. Det handler om modenhet i markedet.

– Vi har oppnådd mye på kort tid allerede. Men det er vanskelig å spå når vi vil selge i millioner, men at det blir millioner er jeg rimelig trygg på, sier han.