Mer nettkapasitet med spenningsregulering vinner årets innovasjonspris 

For syvende år på rad deler Smartgridsenteret ut Innovasjonsprisen under Smartgridkonferansen. Smartgridsenteret ønsker med prisen å anerkjenne banebrytende prosjekter som har bidratt til å utvikle og forbedre smartgrid-teknologi. Temaet for året var «Prosjekter som bidrar til bedre utnyttelse av strømnettet».

Årets tre nominerte var:  

  • DataArena fra Glitre Nett AS 
  • FBI – Forbedret batteri- og boosterinstallasjon fra Elvia AS
  • Mer nettkapasitet med spenningsregulering fra Magtech AS

De nominerte prosjektene har alle vist fremragende innovasjon og nytteverdi. 

Vinneren av årets innovasjonspris

Magtech AS vant Innovasjonsprisen 2024. Fra venstre Alex Kristensen, Eilert Bjerkan og Reidar Tjeldhorn.

Magtech AS har utviklet en spenningsregulator som har ført til bedre utnyttelse av strømnettet. Serieregulatoren har blitt demonstrert i praksis i enden av en 25-km radial i Føie sitt nett hvor et midlertidig effektbehov førte til et behov for oppgradering av nettet.

Som et alternativ til tradisjonell nettutbygging sørget serieregulatoren for en stabil og regulert spenning i området. Økonomiske besparelser er dokumentert høye og spenningsregulatoren kan gjenbrukes på andre lokasjoner i ettertid.

Juryen vurderer prosjektet til å treffe godt på årets tema og at løsningen bidrar til en effektiv utnyttelse av strømnettet. Videre vurderes løsningen som moden, skalerbar og innovativ, og at den oppfyller evalueringskriteriene i svært høy grad. 

Foto: Magtech
Fra venstre: Kristian Korsvik (Egde), Jon Vehus (Glitre Nett), Per-Oddvar Osland (Glitre Nett), Atle Ripegutu (Glitre Nett) og Hanna Maldum (trainee, Glitre Nett).

Andreplassen gikk til DataArena

Glitre Nett har gjennom DataArena utviklet en offentlig tilgjengelig karttjeneste der aktører kan se tilgjengelig kapasitet i Glitre sitt nett, spørre nettselskapet om tilknytning og se grovkalkyle for anleggskostnader for foreslått tilknytning.

Det jobbes også med en løsning der kunden vil kunne få opp forslag til lagring (batterier) og lokal produksjon (sol/vind) som alternativ til utbygging av nett.

Juryen mener at DataArena fyller et behov som er avgjørende i det grønne skiftet ved å synliggjøre kapasitetsutfordringer og kostnader knyttet til effekttilknytning. Juryen synes også at prosjektet har høy overførbarhet, både til nettselskaper i Norge og resten av verden.

Illustrasjon: Kapasitetskart, Glitre Nett

Tredjeplassen gikk til Forbedret batteri- og boosterinstallasjon

Forbedret batteri- og boosterinstallasjon (FBI)prosjektet har installert og undersøkt effekten av en kombinasjon av spenningsboostere og batterier i det lavspente distribusjonsnettet. Spenningsboostere og batteriene i kombinasjon har bidratt til å løse reelle situasjoner med for mye spenningsfall.

Løsningene i prosjektet gjør det mulig å utnytte eksisterende nett bedre, og redusere behovet eller utsette investeringer.

Med demonstrerte og fungerende løsninger som bidrar til forbedret spenningsforsyning, vurderer juryen FBI som et prosjekt som i stor grad oppfyller prisens kriterier og tema.

Prosjektene representerer ikke bare teknologiske fremskritt og innovasjoner, men også betydelige samfunnsmessige fordeler. Forbedret utnyttelse av strømnettet, gjør at man kan redusere kostnadene for forbrukerne og ikke minst øke påliteligheten av strømforsyningen.

I tillegg støtter de overgangen til en mer bærekraftig energifremtid ved å muliggjøre bedre integrasjon av fornybare energikilder. Dette er avgjørende for å møte klimamålene og sikre en grønnere fremtid for kommende generasjoner.