Smartgrid-dagen 2022 – Arbeidsmuligheter innen Smartgrids for de fleste studieretninger

I slutten av januar deltok over 100 studenter fra en rekke ulike studieretninger på Smartgrid-dagen, et studentarrangement fra Smartgridsenteret og Statnett som forteller om de spennende arbeidsmulighetene som finnes innenfor digitalisering og modernisering av energisystemet.

Tekst: Christoffer Solberg, Smidesang & Lyng
Smartgrid-dagen 2020.

– Vi trenger at studenter som brenner for det grønne skiftet velger å jobbe med digitaliseringen og modernisering av strømnettet, det vi gjerne kaller smartgrids, sier direktør i Smartgridsenteret Jun Elin Wiik.

– Strømnettet er selve ryggraden i det grønne, elektrifiserte samfunnet. Uten nettet får vi jo ikke fraktet all den fornybare energien som produseres ut til kundene. Men jeg tror dessverre ikke at alle vet hvor spennende yrkesvei smartgrids kan være. Dette er grunnen til at vi sammen med Statnett hvert år arrangerer Smartgrid-dagen for studentene. Vi trenger alle med på laget!

Hvem passer en karriere innenfor smartgrids for?

Heidi S. Nygård, Førsteamanuensis i energifysikk ved NBMU og foredragsholder på Smartgrid-dagen 2022 mener det viktigste er at du har en interesse for det grønne skiftet, for det trengs mange ulike fagbakgrunner om vi skal gjøre strømnettet smart.

– Vi trenger noen som er interessert i å være med på det grønne skiftet. Og vi trenger studenter fra alle mulige studieretninger, ikke bare det tekniske. Jeg kommer fra realfag og jobber med sivilingeniører, men vi trenger også folk som kan jobbe med markedsmodeller. Det er mye økonomi. Hvordan skal man få i gang nye markedsmodeller for de nye løsningene i smartgrids, og hvordan skal man få med seg folk på det her? Så vi trenger også social sciences, vi trenger tverrfaglighet.

Emilie Marskar, student NTNU. Foto: privat.

Dette er Emilie Marskar, student på Energi og miljø på NTNU og deltager på Smartgrid-dagen enig i. Hun valgte som mange andre denne studieretningen fordi hun brenner for klimaspørsmålet.

-Jeg synes egentlig smartgrids er relevant for alle studieretninger fordi det berører så mange deler av infrastrukturen i samfunnet, sier hun.

– Smartgrids handler litt forenklet om å bruke strømnettet på en smartere måte, i stedet for å bygge masse nytt strømnett etter hvert som samfunnet elektrifiseres. Skal vi digitalisere trenger vi folk med IT kompetanse, og vi trenger mange av dem. Jeg tror ikke IT studentene kjenner godt nok til de fantastiske mulighetene de har innen smartgridfeltet, tilføyer Wiik i Smartgridsenteret.

Kjeld Fjeldberg, trainee i Statnett.

Kjeld Fjeldberg er Trainee i Statnett, og kan fortelle at de er svært bevisste på å ansette folk fra et bredt spekter av fagbakgrunner.

– I Statnett er vi en stor bedrift med mange forskjellige fagområder, så vi har jo alt fra statsvitere, samfunnsøkonomer og folk som jobber med HMS. I strategien vi har er det fokus på økt mangfold, og da er mangfold i utdanningsbakgrunn og fagbakgrunn en av de tingene vi ønsker å bli bedre på.

Heidi Samuelsen Nygård, Førsteamanuensis NMBU

Hva gjør man om man vil jobbe med smartgrids?

– Du bør prøve å finne en relevant sommerjobb før studiene er over. Tenk også på en masteroppgave som kan være relevant. Enten gå til foreleseren din som jobber med dette og spørre om de har noen spennende prosjekter, eller ta kontakt med bedrifter og spørre om de har noen spennende prosjekter man kan jobbe med, forteller Nygård fra NMBU.

Hvilke typer bedrifter bør man se etter?

– Blant annet Statnett som er med å arrangere Smartgrid-dagen, og alle bedriftene som er med i Smartgridsenteret et fint sted å starte, sier Nygård.

Knut Hornes, seksjonsleder i Statnett var også foredragsholder på Smartgrid-dagen.

– Det er bare å holde utkikk etter alle firma som holder på med fornybar energi i en eller annen form. Det er mange der ute, kan han tilføre.